Vragen? Bel: 035 888 95 95

Oude wereld versus nieuwe wereld

Wijnadvies blog op 27 september 2017
Oude wereld versus nieuwe wereld

Europa

In de wijnwereld wordt vaak gesproken over Oude en Nieuwe Wereldwijnen, maar wat is het verschil? De letterlijke grens is heel simpel. Oude Wereldwijnen zijn de wijnen uit Europa en Nieuwe Wereldwijnen komen uit al die andere plekken. Denk aan Zuid-Afrika, Verenigde Staten, Chili, Argentinië, Nieuw-Zeeland, Australië en noem maar op.

Regels

Maar de geografische ligging is zeker niet het enige verschil. In Europa gelden bijvoorbeeld strengere regels op het gebied van wijn maken en wat je met je wijn wel en niet mag doen om het in een bepaalde vorm te verkopen. Van de manier van snoeien en plukken tot aan het bottelen. Wijnmakers uit de Nieuwe Wereld hebben dat probleem niet, althans in veel mindere mate. Zij kunnen daardoor meer experimenteren met druivensoorten en technieken.

Vager

En ook qua smaak is er een flink verschil, alhoewel producenten van Nieuwe Wereldwijn de laatste jaren steeds vaker hun wijnen verleggen richting de Oude Wereld. Over het algemeen zijn de smaken van Nieuwe Wereldwijnen voller, en rijper met vaak iets wat als een ‘licht zoetje’ omschreven kan worden. Eerst werd er in de Oude Wereld vooral gefocust op het blenden, terwijl makers nu meer terroir zijn gaan waarderen, dat als uitgangspunt nemen en komen met wijnen van een enkele wijngaard.

Je zou kunnen zeggen dat de grens tussen de Oude en de Nieuwe Wereld wat vager is geworden.

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Oude wereld versus nieuwe wereld

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp