Port, voor welke ga jij?
Een heerlijk glaasje Port na het eten, als borrel aan het eind van de middag of bij een kaasplankje. Het kan allemaal, maar voor welke Port ga je dan? Port komt in verschillende stijlen, voor ieder wat wils en in verschillende prijscategorieën. Ten eerste is er natuurlijk rode en witte port, al voert rood de boventoon. Er zijn meer dan tachtig druivensoorten toegestaan voor de productie van Port, maar zo'n dertig daarvan worden echt aangeraden. Belangrijke blauwe druivenrassen zijn: Tinta Roriz, Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Cão en Tinta Barroca. Voor de kleine hoeveelheid witte Port zijn de nobele witte druivenrassen Sercial en Malvasia van belang.
Ruby Port
Robijnrode blend van jonge Ports met een korte fustlagering van maximaal twee jaar. Wanneer ze worden gebotteld zijn ze klaar om te drinken. Het zijn betaalbare en gangbare Ports. Een Reserve Ruby Port is kwalitatief beter en gaat pas na zo'n vijf jaar in de fles.
Late Bottled Vintage
Een Late Bottled Vintage Port is een Ruby Port die na het bottelen direct klaar is om te drinken, maar daarvoor heeft de Port wel minimaal vier en hooguit zes jaar op fust doorgebracht. De Late Bottled Vintage komt van een enkel zeer goed oogstjaar.
Tawny Port
Een Port van verschillende oogstjaren die langer op hout rijpen. De kleur is roodbruin en de diepe kruidige smaken maken plaats voor die van gedroogde druiven. Tawny’s van hoge kwaliteit kunnen een leeftijdsindicatie op het etiket krijgen, zoals 10, 20, 30 en 40 years old. Hoe ouder de Port, hoe lichter en oranje de kleur.
Colheita
Colheita is een zeer goede Tawny Port van een enkel oogstjaar. ‘Colheita’ is dan ook het Portugese woord voor oogstjaar. De Port moet minimaal acht jaar op hout rijpen.
Vintage
Als er een Port kan worden gemaakt van een enkel goed oogstjaar mag er Vintage op het etiket komen. Er moet dan wel toestemming worden gevraagd aan het Instituto do Vinho do Porto. Na anderhalf tot drie jaar op fust wordt de Port gebotteld waarna het verder op fles kan rijpen. Dat duurt lang, tussen de tien en twintig jaar. Doordat er aardig wat depot in de fles zal zitten, moet je een Vintage Port eerst geruime tijd rechtop zetten voordat je hem decanteert.
Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Port, voor welke ga jij?