Vragen? Bel: 035 888 95 95

Qvevri: Het Tijdloze Meesterwerk van Georgische Wijnbereiding

Wijnadvies blog op 17 november 2023
Qvevri: Het Tijdloze Meesterwerk van Georgische Wijnbereiding

Qvevri, vat van aardewerk

In de geraffineerde wereld van wijnproductie schittert een unieke traditie die zijn wortels heeft diep in het hart van Georgië. Centraal in deze traditie staat de qvevri, een buitengewone aardewerken kruik die een centrale rol vervult in de eeuwenoude kunst van de Georgische wijnbereiding. Laten we een diepgaande blik werpen op de intrigerende wereld van qvevri-wijn en ontdekken wat deze methode zo uitzonderlijk maakt.

Bekijk de Avondale Qvevri uit Zuid-Afrika

De qvevri overstijgt het simpelweg zijn van een kruik; het is eerder een kunstwerk doordrongen van geschiedenis en symboliek. Gefabriceerd uit klei en bedekt met bijenwas, kenmerkt de qvevri zich door een opvallende vorm met twee handvatten en een taps toelopende hals. Deze kenmerkende configuratie dient niet alleen esthetische doeleinden, maar heeft tevens functionele relevantie in het wijnbereidingsproces.

Wijnbereiding 8000 jaar geleden

De wijnproductie in qvevri vindt zijn oorsprong in een traditie die meer dan 8.000 jaar teruggaat, en wordt beschouwd als een van de oudste methoden voor wijnbereiding wereldwijd. Diepgeworteld in de Georgische cultuur, heeft deze traditie de tand des tijds doorstaan, ondanks de modernisering van de wijnindustrie.

De wijnbereiding begint met het persen van druiven, inclusief schillen en stelen, waarna deze in de qvevri worden geplaatst. Vervolgens wordt de qvevri begraven tot aan de hals, wat resulteert in een gelijkmatige temperatuur tijdens het fermentatieproces. Dit zorgt voor een geleidelijke en natuurlijke gisting, waarbij de druivenschillen en andere vaste stoffen naar de bodem zinken, wat resulteert in een kristalheldere wijn.

Eigenschappen qvevri

De magie van qvevri-wijn komt voort uit de unieke eigenschappen die deze methode met zich meebrengt. Het contact met de kleiwanden van de qvevri draagt bij aan de textuur en complexiteit van de wijn, en de afwezigheid van moderne technologische interventies zorgt voor een authentieke en karaktervolle smaak.

Hoewel geworteld in traditie, heeft qvevri-wijn een hedendaagse opleving ervaren, met steeds meer wijnmakers wereldwijd die deze eeuwenoude methode omarmen. Georgische qvevri-wijnen vinden nu hun weg naar internationale wijnliefhebbers, waardoor de rijke geschiedenis en natuur van Georgië op een unieke manier worden ervaren, fles na fles.

Alle wijnen uit Zuid-Afrika

 

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Qvevri: Het Tijdloze Meesterwerk van Georgische...

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp