Vragen? Bel: 035 888 95 95

Wijnkelders

Wijnadvies blog op 12 augustus 2023
Wijnkelders

Het Wijnwalhalla | Je Droom Wijnkelder Realiseren

Wie droomt er niet van? Een ruimte onder je huis waar de flessen wijn keurig gerangschikt liggen te wachten totdat jij besluit er één open te trekken. Of gewoon je eigen wijnwalhalla, waar je af en toe rustig kan zitten om alleen al te kijken naar al die verschillende flessen. Zo'n wijnkelder is een droom die voor velen altijd een droom zal blijven. Anderen hebben het geluk, en vooral het geld, om hun droomwijnkelder aan te leggen. En hoe! Dit is maar een greep uit de vele extravagante voorbeelden. Leuk om bij weg te dromen of om toch wat inspiratie op te doen voor wellicht een miniversie bij jou onder de grond. Maar waar moet je eigenlijk rekening mee houden wanneer je een goede wijnkelder besluit aan te leggen?

Temperatuur

De temperatuur kan het best, in tegenstelling tot wat mensen vaak denken, niet onder de tien graden Celsius liggen. Kouder dan dat en de wijnen zullen zich nauwelijks kunnen ontwikkelen. De ideale temperatuur ligt zo tussen de elf en veertien graden Celsius. Belangrijk is ook dat er geen grote temperatuurverschillen voorkomen. Schommelingen tussen de twee en drie graden zijn nog acceptabel, maar niet meer.

Licht

Zonlicht, daglicht, tl-licht, het heeft allemaal invloed. Wijn is geen fan van licht, dus kun je het beste een zwak lichtje installeren in je kelder. Te veel licht beïnvloedt de kwaliteit van je bewaarwijn, en dat is ook een beetje zonde als je al vijftien jaar op een bepaalde wijn wacht.

Bewaren

Wijn bewaar je liggend, omdat de wijn dan altijd in contact staat met de kurk. Die blijft dan vochtig, waardoor de fles goed afgesloten blijft. Een droge kurk laat lucht door, en dan oxideert de wijn. Het is wel verstandig om de wijn niet direct in contact met de grond neer te leggen. De kou van de grond kan de temperatuur beïnvloeden.

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp