Vragen? Bel: 035 888 95 95
Nebbiolo Elegante Krachtpatser
Filters tonen

Nebbiolo: De Nobele Druif uit Piëmonte

De oorsprong van de Nebbiolo-druif is te vinden in het betoverende noorden van Italië, in het hart van Piëmonte. Dit schilderachtige gebied rond de charmante stadjes Alba en Asti herbergt uitgestrekte wijngaarden vol met Nebbiolo-druiven. De naam 'Nebbiolo' vindt zijn oorsprong in het Italiaanse woord "nebbia," wat 'mist' betekent. Deze verwijzing naar de ochtendmist die typisch is voor de Piëmonte benadrukt de betoverende sfeer van de regio.

Barolo en Barbaresco: De Glansrijkste Resultaten

Voor de Italianen is het noemen van druivenrassen meestal niet gebruikelijk, maar de Nebbiolo-druif heeft roem vergaard via zijn twee meest bekende creaties: Barolo en Barbaresco. Deze twee wijnen, die strikt genomen afkomstig zijn uit kleine subregio's binnen Piëmonte, dragen de hoogste herkomstbenaming van Italië, de DOCG. Als een wijn voldoet aan alle regels binnen de DOCG Barolo-regio, mag deze de prestigieuze naam "Barolo" dragen. Hoewel deze gebieden slechts ongeveer 8 kilometer van elkaar verwijderd liggen, is het een uitdaging om te bepalen welke van de twee nu de "beste" is, aangezien ze elk hun eigen unieke karakter en stijl hebben.

Nebbiolo vs. Pinot Noir: Een Delicate Rivaliteit

Pinot Noir, die gedijt in de Bourgogne, ongeveer 500 kilometer ten noordwesten van Piëmonte, staat bekend om zijn dunne schil en de daardoor delicate en subtiele aroma's en smaken. Nebbiolo is de enige druif die de competitie met Pinot Noir aandurft vanwege zijn eveneens dunne schil. Nebbiolo vereist echter zorgvuldige aandacht van de wijnmaker en kan slecht tegen temperatuurschommelingen. Als Nebbiolo niet met liefde wordt behandeld, kan de resulterende wijn ruw en hard zijn.

Het Karakter van Nebbiolo

Nebbiolo-wijnen hebben van nature een hoog tanninegehalte, ondanks hun dunne schil. Hierdoor kunnen ze een overvloed aan bitterheid, strenge tannines en een gebrek aan fruitigheid vertonen, tenzij ze met zorg worden geproduceerd. Goed gemaakte Barolo en Barbaresco bieden typische aroma's van zwarte thee, teer, viooltjes, rozenblaadjes, kersen en verse frambozen. Bij veroudering ontwikkelt zich een vlezige ondertoon, vergelijkbaar met uitgebakken bacon.

Deze wijnen, vanwege hun hoge tannines en vaak verhoogd alcoholgehalte, kunnen uitstekend rijpen en zijn geschikt voor elegante en pure smaakbelevingen, met een verborgen kracht. Ze zijn perfect te combineren met stevige winterse stoofgerechten, hert of reerug, maar kunnen ook op zichzelf een maaltijd vervolmaken. Vanwege de doorgaans lage opbrengsten van Nebbiolo-druiven, zijn deze wijnen zelden goedkoop.

Voor de kenners: het subtiele smaakverschil tussen Barolo en Barbaresco wordt gedicteerd door de geografische locatie, waarbij Barbaresco door zijn lagere ligging een tikkeltje eleganter en toegankelijker is, terwijl Barolo zich onderscheidt door zijn krachtige karakter. Het is een nuance die kenners zeker zullen waarderen.

Home > Nebbiolo

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp