Vragen? Bel: 035 888 95 95

Agusti Torelló Mata

Wijnadvies blog op 9 december 2013
Agusti Torelló Mata

Allemaal jaartal

Eerder schreef ik een stuk over cava in het algemeen en noemde daarbij één van de producenten die wij verkopen: Agusti Torelló Mata (ATM). Gezien het feit dat ATM gerekend mag worden tot de top vijf cavaproducenten en ze ruim een halve eeuw een uitmuntende reputatie genieten, mag deze producent wat meer uitgelicht worden. Agusti Torelló Mata komt uit een gezien vol musici en kleermakers maar is op zeer jonge leeftijd erachter gekomen dat wijnmaken een passie was en dat hij de wijnwereld meer zag zitten dan die van muziek en kleding. In eerste instantie was hij werkzaam als consultant in de Penedès bij bestaande cavaproducenten. In 1959 werd het wijnbedrijf Agusti Torelló Mata opgericht. ATM is gevestigd in het hart van de Cavastreek: Sant Sadurni d’Anoia. Wat Beaune voor de Bourgogne is en Reims voor de Champagne, is Sant Sadurni d’Anoia voor cava. Wat de cava’s van Agusti bijzonder maakt, is onder andere het feit dat het allemaal cava’s zijn uit één jaargang. Net zoals bij champagne, is het gebruikelijk om een cava te maken als blend van verschillende jaartallen: hiermee is het mogelijk om ondanks de wisselende weersomstandigheden per jaar toch altijd een constante kwaliteit op de markt te zetten. Het nadeel dat hierbij genoemd moet worden is het feit dat wijn een natuurproduct is en dat juist de verschillen door het weer net zoals bij alle andere wijn omarmd zou moeten worden omdat het bijdraagt aan de identiteit van de wijn. Zo denkt Agusti ook en daarom is zelfs zijn “huiscava” een cava met een jaartal.

Xarel-lo, Macabeo, Parellada

Een ander aspect dat bijdraagt aan de kwaliteit van Agusti is het feit dat er alleen maar druiven worden gebruikt uit de gebiedjes die zich hebben bewezen als de allerbeste gebiedjes om cava te maken. Volgens de regels mag cava gemaakt worden uit een heleboel gebieden in Spanje. De wijnwereld is het wel eens dat de beste cava gemaakt wordt in Penedès (rondom Barcelona), maar ook binnen de Penedès zijn er enorme kwaliteitsverschillen. Omdat er in cava drie druivensoorten worden gebruikt (Xarel-lo, Macabeo, Parellada) en deze druiven alledrie andere eigenschappen hebben wat betreft moment van rijping, ideale temperatuur, enzovoorts, kun je je voorstellen dat er per druivensoort een ander gebied is dat de optimale omstandigheden heeft. Op die manier bepaalt Agusti welke druiven waar vandaan komen. Het resultaat is een cava bestaande uit druiven die alledrie het meest tot hun recht komen. Agusti maakt een aantal cava’s en ik zal per cava kort toelichten wat de eigenschappen zijn:

  • Reserva Brut: dit is de instapcava van Agusti. Gemaakt van alledrie de druivensoorten. Rijpt twee jaar op de fles met de gistcellen. Is droog (4 gram suiker per liter) maar heeft een mooi romig mondgevoel en elegante mousse. Perfect aperitief of bubbel om door te drinken
  • Gran Reserva Brut Nature: dit is de grote broer. Niet alleen gran reserva in plaats van reserva (rijpt minimaal drie jaar op fles) maar ook brut nature: beendroog (minder dan 0,5 gram suiker per liter). Zeer verfijne bubbel, ideaal bij oesters. Iets notigs, citrusfruit.
  • Rosat Trepat: gemaakt van de inheemse, onbekende druivensoort Trepat. Anderhalf jaar rijping op fles. Helder, rood fruit, vanille, kaneel. 6 gram suiker per liter dus vele malen droger dan vrijwel alle rosé bubbels, maar niet beendroog en daardoor iets fruitig. Op een zomerdag an sich of met verse zalm een geweldige begeleider.
  • Kripta: de crème de la crème van alle cava’s. Gebotteld in een amforavormige fles (de vorm van de eerste wijnflessen). Minimaal vier jaar op fles gerijpt. Minder dan 1 gram suiker per liter. Enorm complexe tonen van noten, citrusfruit, mineraliteit, vanille. Iets rokigs. Kan zich met gemak meten met prestige champagne cuvées. Enorme lengte.

N.B. Agusti maakt nog een aantal andere cuvées maar in zeer minimale lengte. Deze bovenstaande vier hebben we altijd op voorraad. Voor specifieke informatie of verkrijgbaarheid van de andere cuvées is binnenstappen in de winkel of een mailtje sturen het handigst. Met het oog op de feestdagen is het aanschaffen van een flesje Agusti zo’n slecht plan nog niet: succesbubbels gegarandeerd!

Bekijk hier de wijnen van Agusti Torello Mata in ons assortiment:

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Agusti Torelló Mata

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp