Vragen? Bel: 035 888 95 95

De bekende witte druivenrassen en hun eigenschappen

Wijnadvies blog op 3 juni 2020
De bekende witte druivenrassen en hun eigenschappen

Chardonnay

Veel mensen leven volgens de regel 'ABC' (Anything But Chardonnay), maar ik vraag mij dan altijd af of ze wel echt alle soorten Chardonnay hebben geproefd. Het ligt er qua smaak maar net aan waar deze druif ter wereld groeit en welke keuzes er in het proces gemaakt worden door de wijnmaker.

In de Bourgogne, waar de druif zijn naam dankt aan de gelijknamige gemeente in het wijngebied Mâconnais, smaken de wijnen bijvoorbeeld weer heel anders dan in het warme Californië. En hoe lang een wijn op hout heeft gelegen, maakt heel veel uit voor de smaak. Bij sommige Chardonnay wijnen druipt het, door de één gewenste en door de ander vervloekte, boterige aroma van je glas. Terwijl bijvoorbeeld een Chablis uit de Bourgogne je kan verrassen door de hoge zuren en appelaroma's die de wijn een frisheid meegeven. 

Hoe warmer het klimaat wordt, des te meer warme aroma's zoals meloen, perzik, mango en vijg tot de wijn doordringen.

Sauvignon Blanc

In koelere klimaten heeft een Sauvignon Blanc heel wat zuren in combinatie met de klassieke groene, kruidachtige smaken. Denk aan groene paprika, gras en brandnetels. Vaak worden die smaken in balans gebracht door aroma's van passiefruit en vlierbloesem. Als het klimaat warmer is, dan komen perzik en grapefruit om de hoek kijken.

Riesling

Een goede Riesling is fruitig, aromatisch en hoog in zijn zuren. Riesling wijnen variëren enorm in stijl. Zo komen uit de Duitse Mosel (Moezel) Riesling wijnen met een hoog appelaroma, hoge natuurlijke zuren en een zoetje. In wat warmere regio's zoals de Elzas, Oostenrijk en Zuid Australië (Clare Valley) krijgt het druivenras meer citrus en perzik mee.

Welschriesling lijkt qua naam misschien wel op Riesling, maar heeft helemaal niets met dat druivenras te maken. Vergis je dus niet. Pinot Gris (Pinot Grigio) In de Franse Elzas worden er volle wijnen van Pinot Gris gemaakt. Ze zijn vaak hoog in alcohol, weinig zuren en met aroma's van rijp, exotisch fruit zoals meloen, banaan en mango.

De Italiaanse versie, Pinot Grigio, is weer compleet anders. Daar worden de druiven vroeg geplukt zodat de zuurgraad hoger ligt en het fruitgehalte lager. De wijnen zijn vrij licht qua smaak en fris. In Duitsland zijn de wijnen ook wel te vinden onder de namen Ruländer of Grauburgunder.

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > De bekende witte druivenrassen en hun eigenscha...

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp