Vragen? Bel: 035 888 95 95

De geschiedenis van de wijnbouw in Zuid-Afrika

Wijnadvies blog op 5 juni 2023
De geschiedenis van de wijnbouw in Zuid-Afrika

VOC

De geschiedenis van de wijnbouw in Zuid-Afrika begint met de aankomst van Jan van Riebeeck, een Nederlandse koopman, in de Kaap de Goede Hoop in 1652. Van Riebeeck was de eerste Nederlandse koloniale beheerder van de Kaap en werd aangesteld door de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) om een bevoorradingspost op te zetten voor Nederlandse schepen die op weg waren naar Nederlands-Indië.

1659

Bij zijn aankomst merkte Van Riebeeck op dat er een gebrek was aan verse groenten en fruit in de regio. Om dit probleem op te lossen, plantte hij verschillende gewassen, waaronder druivenranken, om de VOC-schepen van voedsel te voorzien tijdens hun tussenstop in de Kaap. In 1659 werd de eerste wijnoogst in Zuid-Afrika geregistreerd.

Scheepsbevoorrading

Hoewel de oorspronkelijke intentie van Van Riebeeck was om wijn te produceren voor scheepsbevoorrading, begonnen de kolonisten al snel wijn te maken voor eigen consumptie. De wijnbouwactiviteiten in de Kaap breidden zich gestaag uit, voornamelijk onder invloed van de Nederlandse kolonisten, die hun landbouwtradities naar de regio brachten. Druivensoorten zoals Muscat de Frontignan, Steen (nu bekend als Chenin Blanc) en Pontac waren destijds populair.

Franse hugenoten

Na verloop van tijd werden er ook Franse hugenoten naar Zuid-Afrika gebracht als gevolg van religieuze vervolging in Europa. Deze hugenoten brachten hun kennis van wijnbouwtechnieken en druivenrassen mee naar de Kaap, waardoor de wijnindustrie verder kon groeien en zich ontwikkelen. Sommige van de Franse namen die we vandaag de dag nog steeds tegenkomen in de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie, zoals Franschhoek (Franse Hoek), herinneren aan de invloed van deze hugenoten.

19e Eeuw 

In de 19e eeuw werd de wijnbouw in Zuid-Afrika geconfronteerd met verschillende uitdagingen. De economische impact van de Napoleontische oorlogen en de afschaffing van de slavernij zorgden voor moeilijke tijden voor de wijnindustrie. Bovendien werden wijnen uit Zuid-Afrika geconfronteerd met concurrentie van goedkopere Europese wijnen.

Technologische vooruitgang

In de late 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw begon de wijnindustrie in Zuid-Afrika echter weer op te bloeien. Technologische vooruitgang en verbeterde landbouwpraktijken zorgden voor kwaliteitsverbetering en efficiëntere productie. Zuid-Afrikaanse wijnen begonnen internationale erkenning te krijgen en werden regelmatig bekroond op wereldtentoonstellingen en wijncompetities.

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > De geschiedenis van de wijnbouw in Zuid-Afrika

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp