Vragen? Bel: 035 888 95 95

De wijnregio's van Zuid-Afrika

Wijnadvies blog op 18 mei 2022
De wijnregio's van Zuid-Afrika

De wijnregio's van Zuid-Afrika | Hoe zit dit eigenlijk?  

We kennen allemaal de moeilijke AOC-classificaties van Frankrijk, maar hoe zit het nou met Zuid-Afrika? In Zuid-Afrika wordt al meer dan 350 jaar wijn gemaakt, bijna net zo lang als in sommige Europese regio’s. Vooral na afschaffing van de apartheid hebben producenten flink hun best gedaan om het niveau van de Zuid-Afrikaanse wijnen omhoog te krikken. En met succes!  

Wijnregio's  

De indeling van de wijnregio's in Zuid-Afrika is wel verschillend dan de AOC-gebieden in Europa. In Zuid-Afrika wordt meer gebruikgemaakt van een herkomstplaats. Een herkomstplaats kunnen flink verschillen qua grootte, van één domein tot een hele regio.  

Een Estate   

De Estate is de kleinste herkomstplaats. De wijnen krijgen dan ook de benaming "estate wine". Zoals de naam al zegt, moet deze wijn worden gemaakt van druiven uit eigen wijngaarden en geproduceerd worden op de eigen estate. Bij deze herkomstbenaming heeft de wijnboer zich minder te houden aan strenge regels.  

Bekijk hier onze Skaap wines

Een Ward  

Bij een Ward kun je denken aan een groter gebied of deel van een district. Dit is een grotere verzameling van domeinen (estates). Bij Wards gelden veel strengere regels waar de wijnboeren zich aan moeten houden. Bijvoorbeeld over de bodem, klimaat en ecologische factoren. Dit allemaal om garantie te kunnen bieden voor wijnen met een uitzonderlijk karakter. Voorbeelden van Wards zijn Constantia en Franschhoek.   

Een District   

Voor een district gelden dezelfde regels als deze voor een Ward, maar het gebied is veel groter. Dit zorgt voor veel meer verschillende stijlen wijn en meer variabiliteit in druivenrassen. Voorbeelden van een district zijn Stellenbosch, Paarl en Robertson.   

Een Region   

Een Region is een combinatie van districten of delen van districten. Dit is de grootste herkomstbenaming van Zuid-Afrika. Producenten krijgen hier de mogelijkheid om wijnen te maken van druiven die afkomstig zijn uit verschillende wijngaarden uit verschillende districten en zo toch een herkomstbenaming op het etiket kunnen zetten.   

Bekijk hier onze wijnen uit Zuid-Afrika

 

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > De wijnregio's van Zuid-Afrika

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp