Vragen? Bel: 035 888 95 95

Habemus Papam

Wijnadvies blog op 14 januari 2021
Habemus Papam

Eigen import 

Steeds vaker importeren wij wijnen direct uit het land van herkomst. Dit is natuurlijk voordeliger, aangezien er een schakel er tussen uit gaat.. Maar bovenal is het ook heel erg leuk om te doen! Je hebt direct contact met de eigenaar van het wijnbedrijf en vaak ook met de wijnmaker. En als er iets is wat we hebben geleerd door al die jaren in het wijnvak: mensen die wijn maken zijn heel erg leuk!

Rising Star

Via de meest vreemde wegen komen wij soms in contact met nieuwe wijnhuizen. We zijn eigenlijk altijd opzoek naar de ‘rising star’, de wijn die nog niemand kent maar welke iedereen over een paar jaar gaat bejubelen. De beroemde en dure wijn kan iedereen inkopen en de eenvoudige, simpele wegdrinkwijn kan ook op elke hoek gevonden worden. Toch hoef je bij de ‘rising star’ niet altijd aan enorm dure jongens te denken. Toch hebben we dit keer wel iets heel speciaals gevonden!

'Vonkje' in ons wijnhart 

Werkelijk ‘via via’ werden we getipt over San Giovenale. Een wijnbedrijf uit de provincie Lazio in Rome. Vervolgens gingen wij online opzoek naar het wijnbedrijf, om er achter te komen dat de tip meer een ‘zomerliefde’ van de tipgever was. Op deze manier gingen wij ook naar de website van San Giovenale, en zagen wij een enorm oude en slecht onderhouden landingspagina. Toch keken we even verder en merkten we dat er een ‘vonkje’ ontstond in ons wijnhart.

Tempranillo 

San Giovenale maakt vooral rode wijn van de druif Tempranillo. Iets waar je als leek zo overheen zou lezen, maar de kenner kent deze druif vrijwel alleen uit Spanje. Normaal zou dit een experiment van een groot wijnbedrijf moeten zijn, waar ze één of twee vaten van maken, puur voor de grap. Maar San Giovenale maakt bijna alleen deze wijn. Een wijn die ook als toevoeging Syrah, Grenache en Carignan heeft.

Habemus 

De wijn draagt de naam Habemus. Een Latijnse term die ook gebruikt wordt wanneer er een nieuwe Paus is gevonden: ‘Habemus Papam!’. Iets wat wij ook wel een beetje dachten toen wij een fles openden, die we hadden laten toesturen uit Italië.

‘Wat een wijn! Habemus Papam!’.

Exclusiviteit voor Nederland 

Totaal produceert San Giovenale 10.000 flessen per jaar, waarvan 9000 Habemus White Label (de blend met Tempranillo). We hebben na het proeven direct een video-call opgezet met de eigenaar en hebben hem verteld dat we zojuist één van de beste rode wijnen ooit hebben gedronken. Hij moest er om lachen en was het wel redelijk met ons eens. Toch was hij verbaast dat Nederland nog geen verkooppunt had voor zijn wijnen. Het leek wel een blinde vlek. Vanaf dat moment werd met een digitale toast de exclusiviteit beklonken en was Nederland een nieuwe heilige wijn rijker: Habemus!       

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp