Vragen? Bel: 035 888 95 95

(her)Ontdek de parels uit de Elzas

Wijnadvies blog op 10 augustus 2016
(her)Ontdek de parels uit de Elzas

Riesling, Gewurtztraminer, Pinot Gris en Pinot Blanc, behalve dat het allemaal witte druivenrassen zijn, hebben ze nog meer met elkaar gemeen. Alle vier worden ze aangeplant in de Elzas (Alsace).  De wijnstreek brengt opvallend geurende wijnen voort van goede kwaliteit. De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk, tussen de Vogezen en de Duitse grens in. Het is vooral door de Vogezen dat er zo goed wijn verbouwd kan worden. De bergen van zo'n 1200 meter hoog houden veel gure winden met regenbuien tegen waardoor de Elzas veel zonuren kent en relatief weinig neerslag.

Riesling

Riesling wordt ook wel de koning van de Elzaswijnen genoemd. Het zijn delicate wijnen met veel aroma. Onder meer appels, bloemen, pittige fruitigheid en mooie zuren houden de wijn perfect in balans. Aanrader voor op je bord is kip in Rieslingwijn.

Gewurtztraminer

Deze wijn kenmerkt zich door een krachtig parfum met kruiden, specerijen, honing en bloemen. Zodra je de kurk uit de fles trekt vliegt die aromatische geur direct je neus binnen. Deze wijn past vooral goed bij de bekende Munsterkaas uit de Elzas.

Pinot Gris

Zwoel, fruitig en vol. Dat zijn de kenmerken van de Elzasser Pinot Gris. Het is een wijn met een duidelijk karakter en heeft in de streek als bijnaam 'de Sultan'. Met de weelderigheid van de Pinot Gris haal je zeker geen saaie wijn in huis. Past goed bij vis, gevogelte en asperges.

Pinot Blanc

Ook de Pinot Blanc uit de Elzas heeft een geurig bouquet en produceert fruitige, droge wijnen met pit. In Nederland vooral gezien als de wijn bij asperges, maar past ook erg goed bij wit vlees en zachte kaassoorten.

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > (her)Ontdek de parels uit de Elzas

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp