Vragen? Bel: 035 888 95 95

Het frisse noorden

Wijnadvies blog op 3 september 2020
Het frisse noorden

Het frisse noorden

De Loire, een prachtig gebied in het noorden van Frankrijk. Het is het 3grootste wijngebied van Frankrijk. Een uitgestrekt gebied waar de Loire rivier door alle wijngebieden heen loopt. De gebieden van west naar oost zijn: Muscadet, Anjou, Saumur, Touraine en ten oosten - Pouilly Fumé, Sancerre en Menetou Salon. 

Onbekende druif 

In het oosten bij Nantes word de wijn Muscadet gemaakt. De Atlantische oceaan heeft veel invloed op de wijngebieden rondom Nantes. De wijnen door de invloeden van de zee frisser en hoger in de zuren, maar heerlijk om te combineren met zeevruchten. De druif die wordt gebruikt is Muscadet , familie van de Chardonnay druif en wordt plaatselijk Melon de Bourgogne genoemd. Dit is het meest aangeplante druivenras van de Loire.

Touraine

Touraine is het hart van de Loire. Dit gebied heeft al veel meer zonuren in vergelijking met de wijngebieden bij Nantes. Dit is ook de reden dat hier ook rode rassen zijn aangeplant zoals Cabernet Franc, wat plaatselijk breton word genoemd. Rode wijn is in Touraine het belangrijkste. Desalniettemin komen er prachtige witte wijnen gemaakt van Sauvignon Blanc zoals onze nieuwe aanwinst van het kleine huis Domaine Delobel met 12 hectare. De wijn is biologisch en gemaakt van de Sauvignon Blanc druif. Het is redelijk uniek om een biologische wijn in een noordelijk gebied te produceren, omdat het gevoeliger is voor schimmels en rotting. Deze wijn is een schoolvoorbeeld zoals een wijn uit de Loire van de Sauvignon Blanc hoort te zijn, heerlijk fris maar tegelijk vol van smaak en stuivend in de neus!

Beroemde wijnen

Er zijn een aantal wijnen waarna de meeste aandacht vaak naar toe gaat. Dit zijn wijnen uit Sancerre,  Pouilly-Fumé en Menetou Salon, de parade paardjes  uit de Loire. Ze staan vooral bekend om hun stuivende frisse witte wijnen en worden gewonnen van de Sauvignon Blanc druif. De reden dat hier kwalitatief gezien de beste witte wijnen uit de Loire streek komen, komt door de arme kalkbodems. De kalkbodems functioneren als een spons en zijn perfect voor kwaliteitswijn.

Sancerre vs Pouilly Fumé

Het verschil tussen Sancerre en Pouilly Fumé is dat een Sancerre vaak mineraliger is ten opzichte van een Pouilly Fumé. Daarnaast is Pouilly Fumé vaak geuriger en voller. 

Wist u dat?

Veel mensen denken dat er in Sancerre en Menetou Salon alleen witte wijnen gemaakt mogen worden, maar rode en rosé wijnen van de Pinot Noir druif zijn ook toegestaan. De rode wijnen zijn vaak in Bourgogne stijl gemaakt en van hoge kwaliteit. In Pouilly Fumé mag uitsluitend wit worden gemaakt. 

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp