Vragen? Bel: 035 888 95 95

Is vegan wijn ook bio?

Wijnadvies blog op 14 juli 2021
Is vegan wijn ook bio?

Is Vegan wijn ook biologisch? 

Ja, dit blijft een moeilijk punt! Als wij een rondje lopen door onze wijnwinkel, zien we lang niet altijd een vegan of bio keurmerk. Biologisch en biodynamisch zijn ondertussen bekende termen geworden in de wijnwereld. Respect voor de natuur, met zo min mogelijk schadelijke stoffen, wie wil dat nou niet? Sinds kort zien we ook steeds meer het V(egan)-logo op de wijnetiketten verschijnen. Het internet staat er vol mee en deze vraag wordt vaker herhaald in de winkels. Is Vegan wijn ook biologisch? Of is alle biologische wijn vegan? Hier is nogal wat verwarring over. 

Vegan, hoe zit dat precies? 

In ons land wonen inmiddels zo’n 70.000 veganisten, veel mensen worden zich steeds meer bewust van de natuur. Als vegan eet je geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing) en gebruik je ook geen dierlijke producten (zoals leer, wol of E-nummers van dierlijke oorsprong). Waar voeger sulfliet nog de boosdoener was, is het nu voornamelijk het eiwit waarmee de wijn wordt geklaard. 

Klaren van wijn betekent dat deze wordt behandeld met een klaringsmiddel. Hiervoor wordt bijv. vislijm, caseïne eiwit of gelatine gebruikt, dierlijke stoffen dus (niet vegan, wel biologisch). Dit klaringsmiddel hecht zich aan de rondzwevende deeltjes waardoor ze zwaar worden en sneller naar de bodem zakken. Hierna wordt de wijn gefilterd of overgepompt, waarbij de neerslag (ook wel lie genoemd) achterblijft. Deze klaringsstoffen zijn niet meer in de wijn aanwezig als je deze drinkt, maar zien we wel terug in het productieproces. 

Biologisch, biodynamisch of Vegan.  

Biologisch en biodynamisch worden al jaren in de wijnboeken beschreven. De bodemvruchtbaarheid en versterking van de natuurlijke groei staat centraal. Biologisch geproduceerde wijnen kunnen vegan zijn, maar dit is niet vanzelfsprekend. Voor biologische wijn is er namelijk geen verbod op het gebruik van dierlijke hulpstoffen.  

Het verschil tussen biologisch en biodynamisch is vrij groot. Bij biologisch wordt er meer gekeken naar het milieu en mogen er absoluut geen chemische middelen worden gebruikt. Biodynamisch is nog een stuk strenger, dus ook moeilijker om een classificatie voor te krijgen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de stand van de maan als er werkzaamheden worden uitgevoerd in de wijngaard en zien wijnboeren hun wijngaard als onderdeel van de kosmos (de filosofie van Rudolf Steiner).  

Hoe zit dit met natuurwijn (vin nature)? 

Een natuurwijn of vin nature, is zonder chemische stoffen of dierlijke producten gemaakt. Zoals de natuur het bedoeld heeft (zoals de naam ook al aangeeft). Is dit dan automatisch vegan? Het moeilijke is dat de regels in deze categorie niet helemaal duidelijk zijn. Er is ook geen officiële classificatie voor natuurwijn, dat wil zeggen dat elke wijn natuurwijn mag heten. Vin Nature is anders dan anders, je moet ervan houden! 

Conclusie 

Kan je er nou absoluut zeker van zijn dat dat er geen dierlijke producten worden gebruikt? Nee, dat weet je nooit zeker! Dit is overigens hetzelfde als bij alle fruitsappen, zoals een ´gewone´ appelsap uit de supermarkt. Deze worden over het algemeen geklaard met gelatine. Ook zullen we nooit weten of er per ongeluk insecten en/of kleine diertjes mee zijn geglipt in de druivenpers.

Wel kan de wijnboer ervoor kiezen om Bentoniet als klaringsmiddel te gebruiken of zijn wijnen troebel te houden. Één ding is zeker; Als je het V-logo op het wijnetiket ziet staan, zijn er veel handelingen verricht om de wijn zo diervrij mogelijk te krijgen! 

Ontdenk nu onze Vegan wijnen:

       

 

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Is vegan wijn ook bio?

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp