Vragen? Bel: 035 888 95 95

Van rieten manden naar kwaliteitswijnen

Wijnadvies blog op 8 april 2022
Van rieten manden naar kwaliteitswijnen

Chianti 

Zou Chianti het meest beroemde wijngebied ter wereld zijn? Of wellicht dan van Italië! Het imago van dit wijngebied tussen Siena en Florence is wel behoorlijk wisselend geweest in de laatste decennia.

Qua kwaliteit was de moeilijkste periode de ‘mandentijd’.  De wijn werd gebotteld in extra grote bolle flessen met een rieten mand aan de onderkant. De opbrengsten per wijnrank waren erg hoog en de kwaliteit deed er niet echt toe. Deze wijnen stonden bij elke pizzeria in Europa om de ‘platte schijf met kaas en veel tomaten’ (even wachten!) bij weg te spoelen.

Kwaliteitswijnen

Gelukkig keerde het tij. Er stond een nieuwe generatie wijnmakers op die inzagen dat er ook een normale fles gebruikt kon worden en dat de streek zich juist uitstekend leent voor het maken van kwaliteitswijnen.

De opbrengsten gingen naar beneden en de kwaliteit omhoog. Langzaam verschoven de Chianti’s van het lokale Italiaanse restaurant naar de wijnspeciaalzaken.

Bekijk al onze wijnen uit Chianti

Verschillende soorten

Je kan in Chianti ‘gewone’ Chianti maken. Maar na het nodige gebruik van eiken vaten kan de wijn ook Riserva op het etiket plakken. Ook is er nog een beschermt gebied binnen de streek die zichzelf Chianti Classico mag noemen. En dan hebben we zelfs ook nog Chianti Classico Supriore.

Dit is een rijtje van de verschillende soorten:

  • Chianti: 6 maanden gerijpt
  • Chianti Classico: 1 jaar gerijpt (op eikenhouten vaten)
  • Superiore:1 jaar gerijpt (minimaal 9 maanden op houten vaten)
  • Riserva: 2 jaar gerijpt (op houten vaten)
  • Gran Selezione: Minstens 30 maanden gerijpt (op hout of in de fles)

Om de streeknaam op de fles te mogen zetten moet er minimaal 80% Sangiovese gebruikt worden. De rest mag bestaan uit Merlot, Cabernet-Sauvignon, canaiolo of colorino.

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Van rieten manden naar kwaliteitswijnen

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp