Vragen? Bel: 035 888 95 95

Waarom noemen ze Tempranillo in de Riberra del Douro Tinto Fino?

Wijnadvies blog op 13 juli 2023
Waarom noemen ze Tempranillo in de Riberra del Douro Tinto Fino?

Regionale benaming 

In de regio Ribera del Duero wordt het druivenras Tempranillo vaak aangeduid als "Tinto Fino". Dit is een regionale benaming die specifiek wordt gebruikt in Ribera del Duero en enkele omliggende gebieden.

Rode wijn

Er zijn verschillende redenen waarom Tempranillo in deze regio de naam Tinto Fino heeft gekregen. Ten eerste kan het te maken hebben met de lokale traditie en gebruiken. "Tinto" betekent "rood" in het Spaans, en "Fino" verwijst naar de fijne kwaliteit of elegante kenmerken van de wijn. Dus "Tinto Fino" kan worden vertaald als "fijne rode wijn" en kan worden gezien als een lokale benaming om de kwaliteit en karakteristieken van de Tempranillo-druiven in de regio te benadrukken.

Kloon

Daarnaast kan het ook een manier zijn om het specifieke kloon van de Tempranillo-druif in Ribera del Duero te onderscheiden van andere klonen en variëteiten van Tempranillo die in andere Spaanse regio's worden verbouwd. Hoewel het dezelfde basisdruif is, kunnen er variaties zijn in termen van genetische eigenschappen en aanpassingen aan de lokale omstandigheden, wat resulteert in subtiele verschillen in smaak en karakter. Door de druif Tinto Fino te noemen, wordt de nadruk gelegd op de specifieke expressie en typiciteit van de Tempranillo-druiven uit Ribera del Duero.

Niet ongebruikelijk 

Het gebruik van regionale benamingen voor druivenrassen is niet ongebruikelijk in de wijnwereld. Verschillende regio's hebben hun eigen lokale namen voor bekende druivenrassen om een unieke identiteit en herkenning te creëren voor de wijnen die er worden geproduceerd. Het draagt ook bij aan het behoud van de lokale tradities en culturele aspecten van de wijnbouw.

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Waarom noemen ze Tempranillo in de Riberra del...

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp