Vragen? Bel: 035 888 95 95

Wat is Eiswijn?

Wijnadvies blog op 13 juli 2023
Wat is Eiswijn?

Bevroren druiven

Eiswijn, ook wel bekend als ijswijn, is een speciaal type dessertwijn dat wordt geproduceerd van druiven die zijn bevroren op de wijnstok. Het is een wijnstijl die bekend staat om zijn intense zoetheid, complexe smaken en verfrissende zuurgraad.

Koude klimaten

De productie van Eiswijn vindt meestal plaats in streken met koude klimaten, zoals Duitsland, Oostenrijk en Canada. De druiven die worden gebruikt voor Eiswijn worden vaak laat in het seizoen geoogst, nadat ze volledig rijp zijn geworden. Vervolgens worden de druiven aan de wijnstok gelaten en worden ze blootgesteld aan temperaturen onder het vriespunt. Dit kan gebeuren door natuurlijke vorst of door het kunstmatig bevriezen van de druiven.

Lees ook ons Blog over Vendenge Tardive

Suikers, aroma en zuren

Wanneer de druiven bevriezen, wordt het water in de druiven bevroren, maar de suikers, zuren en andere componenten blijven vloeibaar. Bij het persen van de bevroren druiven wordt alleen het geconcentreerde, zoete sap verzameld, terwijl het bevroren water achterblijft. Dit resulteert in een kleinere hoeveelheid sap, maar met een zeer hoge concentratie suikers, aroma's en zuren.

Strogeel

Eiswijn heeft doorgaans een rijke strogele kleur en aroma's van rijpe tropische vruchten, honing, bloemen en soms een vleugje kruiden. Het smaakprofiel varieert, maar omvat vaak zoete tonen van gedroogde abrikozen, perziken, honing en citrus, met een opmerkelijke zuurgraad die zorgt voor een perfecte balans en een lange, aanhoudende afdronk.

'Toetje'

Vanwege de complexiteit en intensiteit van Eiswijn wordt het vaak geserveerd als een dessert op zichzelf, of gecombineerd met fruitige desserts, foie gras, blauwe kazen of andere gerechten die de zoetheid van de wijn kunnen evenaren. Het is ook een wijn die goed kan ouderen, waarbij de smaken zich verder ontwikkelen en de zoetheid geleidelijk afneemt, terwijl de balans en complexiteit behouden blijven.

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp