Vragen? Bel: 035 888 95 95

'Wijn uit Nederland, dat is géén wijn'

Wijnadvies blog op 30 maart 2019
'Wijn uit Nederland, dat is géén wijn'

Nederlandse wijn

Kwaliteitswijn

‘Wijn uit Nederland, dat is géén wijn’. Nog teveel mensen zijn sceptisch over de kwaliteit van Nederlandse wijnen en denken dat in Nederland geen goede wijn geproduceerd kan worden. Dit is echter zéér onterecht, want Nederland telt inmiddels 134 commerciële wijngaarden die hoge kwaliteits wijnen maken. Nederlandse wijnen vallen ook bij grote proeverijen regelmatig in de prijzen, zowel nationaal als international. Dan doen wij als Nederlanders toch echt wat goed!

Hybriden rassen

In Nederland zien we veel hybriden druivenrassen en minder internationaal bekende rassen zoals Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon. Maar dit heeft een reden.. Hybriden rassen zijn gekruiste rassen. Het kruisen van verschillende rassen wordt gedaan, omdat gekruiste rassen beter resistant zijn tegen het vochtige klimaat in Nederland.  Door het kruisen zijn de hybriden beter bestand tegen schimmelinfecties of andere nare ziekstes die in de wijngaard voortkomen. Vandaar dat we hier in Nederland soms onbekende druivenrassen tegenkomen zoals, Cal 6-04, Helios, Johanniter, Regent of Solaris. 

De oudste wijngaarden van Nederland

Diep in het zuiden vinden we in Maastricht op de zuidhelling van de Louberg, De Apostelhoeve. Dit is ook één van de warmste plekken van Nederland. De wijngaarden bevinden zich hier al sinds 1970. De magistreuze wijngaarden van de Apostelhoeve zijn de oudste wijngaarden van Nederland, met maar liefst 10 hectare en maken wijnen van top niveau! 

Klimaat

Het unieke micro-klimaat in het meest zuidelijke puntje van Limburg en de mergelbodem van de Louwberg aan de westelijke zijde van het dal van het kleine riviertje de Jeker, vormen een solide basis. De mergelbodem bevat veel mineralen en dit vind je ook terug in de wijnen bijvoorbeeld in de 100% Riesling. Door het uitstekende microklimaat en bodem kunnen er international rassen worden gebruikt, dit zijn: Muller-Thurgau, Riesling, Pinot Gris en Auxerrois. 

Recent heeft Siersma Wijnadvies een schaarse hoeveelheid van 30 dozen van 2 wijnen van de Apostelhoeve kunnen bemachtigen. Het gaat om een wijn van 100% Riesling en de Cuvée XII een blend met Pinot Gris, Auxerrois en Muller-Thurgau. 

De oogst van 2018 is de beste oogst aller tijden in Nederland. Er zijn nog enkele dozen te krijgen, maar op = op!

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > 'Wijn uit Nederland, dat is géén wijn'...

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp