2023 markeert dieptepunt van 60 jaar in wijnproductie
Druk op koopkracht
Het afgelopen jaar heeft de wijnproductie een historisch dieptepunt bereikt, meldt FD.nl. Door krimp van het areaal aan wijngaarden, slechte weersomstandigheden en schimmelziekten zakte de productie tot het laagste niveau sinds 1961, volgens internationale wijnorganisatie OIV. Bovendien nam door inflatie ook de wijnconsumptie in 2023 af, wat resulteerde in hogere prijzen en druk op de koopkracht van consumenten.
Lees ook: Wijnboeren rooien druivenstokken
Min 10%
De wereldwijde wijnproductie kwam in 2023 uit op 237 miljoen hectoliter, wat 10% minder is dan het al teleurstellende jaar 2022. De grootste vijf wijnproducerende landen waren het afgelopen jaar verantwoordelijk voor 63% van de totale wereldwijde wijnproductie.
Griekenland
Zo’n driekwart van de wereldwijde productiedaling in 2023 werd veroorzaakt door tegenvallende oogsten in Italië en Spanje. Procentueel was de terugval afgelopen jaar het grootst in Griekenland (-34%) en China (-33%).
Lagere consumptie
De wijnconsumptie nam in 2023 af met 2,6%. De oorzaak lag vooral bij een krimpende verkoop in de grootste afzetmarkten: vijf landen die samen goed zijn voor de helft van de wereldwijde wijnconsumptie. Procentueel was de terugval van de consumptie het grootst in China (-24%), Nederland (-9%) en Portugal (-9%). Dit alles meldt FD.nl.
Home > Wijnadvies > Wijnadvies nieuws > 2023 markeert dieptepunt van 60 jaar in wijnpro...