Vragen? Bel: 035 888 95 95
Navarra In de schaduw van Rioja
Filters tonen

Navarra

Navarra ligt tussen de Pyreneeën en de Ebrovallei in het noorden van Spanje. Navarra is een autonome regio die uit één provincie met dezelfde naam bestaat. Navarra kan verdeeld worden in de vijf subzones; Tierra Estella, Valdizarbe, Baja Montaña, Ribera Alta en Ribera Baja. Navarra heeft circa 18.000 hectare wijngaarden die tussen de 250 en 650 meter hoogte liggen.

Geschiedenis 

De wijnbouw in Navarra gaat terug tot twee eeuwen voor Christus en de D.O. dateert uit 1967. Het zijn de Romeinen geweest die in dit gebied de basis hebben gelegd voor de wijnindustrie. De rosé wijnen uit het gebied waren al in de 14e eeuw bekend en vanaf de 16e en 17e eeuw werden de wijnen geëxporteerd.

Bodem & Klimaat 

Het klimaat is in de vijf subregio's zeer verschillend en hierdoor is ook de wijn in elke subregio anders. Daarentegen is de bodemgesteldheid min of meer gelijk met een zachte, diepe, vruchtbare bovengrond en een ondergrond van grind en kalkhoudend gesteente. Alleen in de Ribera Baja is de bodem anders. Hier is de bodem licht en zanderig, waardoor de grond uitdroogt.

Baja Montaña, Valdizarbe en Tierra Estella

Baja Montaña, Valdizarbe en Tierra Estella zijn gelegen aan de rivier en hebben een droog klimaat met een hoog luchtvochtigheidgehalte. Er valt hier gemiddeld 525mm neerslag per jaar en de gemiddelde temperatuur bedraagt er 12,3 graden Celsius. De wat hoger gelegen hellingen in deze subregio's kunnen last hebben van vorst.

Ribera Alta en Ribera Rioja

Ribera Alta heeft te maken met twee klimaten. In het noorden heerst er een continentaal klimaat en in het zuiden een semi-aride klimaat met een gemiddelde temperatuur van 13,6 graden Celsius en minder regen. De Ribera Rioja is nog droger met gemiddeld 350mm regen per jaar en een gemiddelde temperatuur van 14 graden Celsius.

Druivensoorten

De druivensoorten die hier worden aanbevolen door de D.O. zijn de Tempranillo, Mazuelo, Graciano, Garnacha en Cabernet Sauvignon voor de blauwe druiven en Viura en Moscatel voor de witte druiven. De druiven die zijn toegestaan zijn de Merlot, Malvasia, Chardonnay en Garnacha Blanca. Het gebied heeft een reputatie vanwege de rosada die er gemaakt wordt en rode wijnen worden hier niet veel geproduceerd.

Home > Navarra

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp