Vragen? Bel: 035 888 95 95

Waarom moet rosé jong gedronken worden?

Wijnadvies blog op 7 juni 2023
Waarom moet rosé jong gedronken worden?

Warme zomerdagen

Rosé is een verfrissende en veelzijdige wijn die vaak geassocieerd wordt met warme zomerdagen en ontspanning. Hoewel sommige wijnen beter rijpen met de tijd, geldt dit niet voor rosé. In tegenstelling tot rode wijnen, die kunnen profiteren van rijping om hun smaakprofiel te ontwikkelen, is het essentieel om rosé jong te drinken om optimaal te genieten van de kenmerkende frisheid en levendige smaken.

Productiemethode

Maar waarom moet rosé jong gedronken worden? Er zijn verschillende redenen waarom dit het geval is. Ten eerste is de productiemethode van rosé anders dan die van rode wijnen. In plaats van de druivenschillen langdurig in contact te laten met het sap, worden de schillen snel verwijderd nadat de gewenste kleur is bereikt. Dit betekent dat rosé minder tannines bevat, waardoor het minder goed bestand is tegen veroudering. Het delicate karakter van rosé maakt het daarom een wijn die het best jong en vers gedronken kan worden.

Hoe wordt rosé gemaakt? 

Oxidatieve tonen

Ten tweede draait rosé om frisheid en fruitige aroma's. Bij het ouder worden van de wijn kunnen deze smaken vervagen en plaatsmaken voor oxidatieve tonen. Om het beste uit een rosé te halen, moet deze worden gedronken terwijl de fruitige aroma's nog volop aanwezig zijn. Zo kun je genieten van de levendige tonen van aardbeien, frambozen, perziken en citrusvruchten die zo typerend zijn voor roséwijnen.

Bandol

Hoewel de meeste roséwijnen het beste jong gedronken kunnen worden, zijn er enkele uitzonderingen. Een voorbeeld hiervan is de prachtige Bandol rosé uit de Provence, Frankrijk. Bandol rosé wordt vaak gemaakt van de druivensoorten Mourvèdre, Grenache en Cinsault en staat bekend om zijn structuur, complexiteit en vermogen om te rijpen. Terwijl de meeste roséwijnen na één of twee jaar aan kracht en frisheid verliezen, kan een goede Bandol rosé enkele jaren ouderen en nog steeds zijn karakter behouden.

Bandol rosé ontwikkelt na verloop van tijd een rijkere textuur en ontwikkelt complexere smaaklagen. De aroma's evolueren van fris fruit naar tonen van gedroogd fruit, kruiden en mineralen. Het is een unieke ervaring om een gerijpte Bandol rosé te proeven en te ontdekken hoe deze zich heeft ontwikkeld. Het is echter belangrijk op te merken dat zelfs een Bandol rosé uiteindelijk zijn piek bereikt en dat het nog steeds aan te raden is om deze wijn relatief jong te drinken om het beste uit de fruitige aroma's te halen.

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Waarom moet rosé jong gedronken worden?

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp