Vragen? Bel: 035 888 95 95

Winterse Wijntradities

Wijnadvies blog op 23 december 2014
Winterse Wijntradities

Wijntradities

We zijn de afgelopen weken een aantal keer voor de gek gehouden maar we kunnen toch echt wel stellen dat de zomer op zijn retour is. Hallo herfst! Waar in de zomer voor Sauvignon Blanc of beendroge rosé plaats is, zwaaien de krachtige rode wijnen in de herfst en winter met hun scepter. Iedereen voelt aan dat wanneer het 30 graden is en je zit aan de Côte d’Azur op het terras, een loodzware rode Bordeaux niet de beste vloeibare tegenhanger van de setting is. Aan de andere kant: als het -10 is en je komt net na je ski-tripje terug in je chalet in de Zwitserse Alpen, is een glas kakelverse, ijskoude rosé ook weer niet het eerste waar je behoefte aan hebt. Waarom? Objectief gezien vinden we zowel die rosé als die rode Bordeaux lekker. Onze tong is zowel in Zwitserland als in Zuid-Frankrijk dezelfde tong. Waarom we in Zuid-Frankrijk behoefte hebben aan fris, jong, droog is enigszins makkelijker te verklaren: je hebt een intrinsiek gevoel van dorst en het is zeer warm. Droog en koud bieden oplossingen. Zoetere dranken zoals Coca-Cola lessen op korte termijn je dorst maar de suiker in de drank maakt binnen de korste keren je mond droger. Gewoon water werkt beter. Wil je wijn drinken, kies je om die reden daardoor voor een frisse droge wijn. Daarnaast bevat rode wijn vaak meer alcohol dan witte wijn. Alcohol op een zonnig terras is toch tricky. Een wijn in laag alcohol is dan gewenster. Mocht je nu wel rode wijn willen drinken: vraag om een lichtere rode wijn zonder houtlagering en koel deze licht! Zo’n 12 a 14 graden drukken het alcohol wat meer naar de achtergrond en maken het geheel lichter verteerbaar en fruitiger. Ideaal! Opties zijn bijvoorbeeld Gamay (Beaujolais) en Pinot Noir.

Rhône

Op die manier valt ook uit te leggen waarom stevig rood beter past bij de wintermaanden: warmte is schaars dus voor koelte hoef je geen frisse witte wijn te drinken. Bij koud weer past misschien beter de kracht die tannine biedt, het dikke rode fruit en de kruidigheid in rode wijn. Je kunt daarnaast (met een kanttekening) stellen dat de gemiddelde winterkost door de hoeveelheid smaak vaker om een rode wijn vraagt dan om een witte wijn. Wil je wel witte wijn drinken, neem dan een wat vollere, kruidigere witte wijn zoals een houtgelagerde Chardonnay uit Californië of de Bourgogne, of een witte wijn uit de Rhône. Een andere drank die in de winter vaker aan bod komt, is Port: de zoete, dikke, haast stroperige wijn uit Portugal die vaak bij kaasplankjes wordt gedronken. Port is hoog in smaak, hoog in alcohol en hoog in suikers: precies de zwoele drank die je wilt drinken voor de open haard. Andere wijnen die tot de zwaardere kant worden gerekend en daardoor ideaal voor de winter zijn: rode wijnen uit de Rhône, de Bordeaux, Spanje (Rioja, Ribera del Duero), Brunello di Montalcino en bijvoorbeeld Australisch en Argentijns rood. Het is de taak van een wijnverkoper om bij elk moment iets passend te kunnen verzinnen. Loop eens bij ons in de winkel binnen en ongeacht de temperatuur: we komen met een passende suggestie! Hieronder een paar mooie winterse wijnen!

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Winterse Wijntradities

© 2018 Siersma Wijnadvies