Vragen? Bel: 035 888 95 95
Alba Soms 'fijner' als Barolo
Filters tonen

Alba

Alba, gelegen in het hart van de beroemde wijnregio Piemonte in Noord-Italië, is een charmant wijndorp dat wereldwijd bekend staat om zijn voortreffelijke wijnen. Met een rijke geschiedenis en een bloeiende wijnindustrie trekt Alba jaarlijks duizenden bezoekers aan die willen genieten van de prachtige landschappen, de gastvrijheid van de lokale bevolking en natuurlijk de heerlijke wijnen.

Compact dorp

Wat betreft de omvang van Alba, is het een relatief compact dorp met een bevolking van ongeveer 30.000 inwoners. Ondanks zijn bescheiden formaat heeft Alba een indrukwekkend aantal wijnboeren die actief zijn in de omgeving. Met meer dan 300 wijnproducenten speelt Alba een belangrijke rol in de wijnindustrie van Piemonte en draagt het bij aan de reputatie van de regio als een topbestemming voor wijnliefhebbers.

Wijnbouwtraditie

De wijnbouwtraditie in Alba gaat vele eeuwen terug en heeft een breed scala aan druivenrassen voortgebracht die zorgen voor diverse en karaktervolle wijnen. Een van de meest prominente druivenrassen die in Alba worden verbouwd, is de Nebbiolo-druif. Nebbiolo is verantwoordelijk voor de wereldberoemde Barolo- en Barbaresco-wijnen, waar Alba trots op is. Deze wijnen hebben een complexe structuur, een diepe robijnrode kleur en een rijk boeket van aroma's, waaronder kersen, pruimen, kruiden en bloemen.

Andere druivenrassen

Naast de Nebbiolo-druif gedijen ook andere druivenrassen goed in de vruchtbare bodem en het gunstige klimaat van Alba. Zo wordt de Barbera-druif veelvuldig verbouwd en staat bekend om zijn levendige zuurgraad en fruitige karakter. De Dolcetto-druif, met zijn zachte tannines en sappige smaken, is ook populair in deze regio. Andere druivenrassen die te vinden zijn in Alba zijn onder andere Moscato, Arneis en Freisa, die elk unieke eigenschappen en smaakprofielen aan de wijnen toevoegen.

Culinaire ervaringen

Alba is niet alleen een plek waar druiven groeien en wijnen worden geproduceerd, maar ook een plek waar wijnliefhebbers kunnen genieten van wijnproeverijen, wijngaardbezoeken en culinaire ervaringen. Het dorp organiseert regelmatig wijnfestivals en evenementen waar zowel lokale wijnboeren als internationale wijnliefhebbers samenkomen om de voortreffelijke wijnen van Alba te vieren.

Home > Alba

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp