Vragen? Bel: 035 888 95 95
Siersma Wijnadvies
Filters tonen

Quinta da Bacalhôa

In het charmante Vila Nogueira de Azeitão, gelegen op het schiereiland Setúbal, staat het imposante landhuis van Bacalhôa: het Palácio e Quinta da Bacalhôa. Dit wijnhuis geniet grote populariteit onder wijntoeristen in de regio, bekend om zijn wijnen die een combinatie van inheemse en internationale druivensoorten bevatten.

'Een kop als een kabeljauw'

De naam Bacalhôa vindt vermoedelijk zijn oorsprong in de volksbijnaam van de vrouw van voormalig eigenaar Dom Jerónimo Manuel, waarbij haar gezicht vergeleken werd met een 'bacalhau' ofwel kabeljauw. Ondanks deze associatie met een minder fraaie vis, behoort het Palácio – later Quinta da Bacalhôa – tot een van de meest indrukwekkende historische gebouwen van Portugal. Het landhuis, oorspronkelijk gebouwd door de Moren in de vroege 15e eeuw, heeft lange tijd toebehoord aan de Portugese koninklijke familie.

Bekijk al onze Portugese wijnen

José Berardo

Sinds 1998 is José Berardo de voornaamste aandeelhouder van Quinta da Bacalhôa. Gedurende de afgelopen twee decennia heeft hij aanzienlijk geïnvesteerd in de wijngaarden en de restauratie en modernisering van het wijnhuis. Naast Quinta da Bacalhôa is de Berardo Foundation nu eigenaar van 11 wijnhuizen in Portugal, waardoor ze tot de grootste spelers op de Portugese markt behoren. In totaal beheersen ze 1200 hectare aan wijngaarden verspreid over 7 Portugese wijnregio's, met een diversiteit van meer dan 40 verschillende druivenrassen.

Rothschild

Hoewel Quinta da Bacalhôa nog steeds het meest prestigieuze wijnhuis is, getuigt de enorme groei van wijnhuizen zoals Catarina in Azeitão en Quinta do Carmo, een 'joint venture' gestart met Domaines Barons de Rothschild in de Alentejo, van de impact van Bacalhôa Estates in de Portugese wijnwereld. Gezamenlijk produceren de Bacalhôa-estates nu meer dan 20 miljoen flessen.

Druivensoorten

Belangrijke druivensoorten in de portfolio zijn onder andere de Moscatel, die wordt gebruikt voor de wereldberoemde Moscatel de Setúbal in diverse stijlen.

Druivensoorten variëren per regio, waarbij witte Fernão Pires en Arinto vooral langs de kustlijn van Setúbal worden verbouwd, terwijl in de Alentejo regionale druivenrassen zoals Alicante Bouschet, Aragonez (Tempranillo) en Trincadeira veelvuldig voorkomen en gebruikt worden in de betaalbare JP-lijn.

Bekijk al onze wijnen van de Alicante Bouschet

Home > Quinta da Bacalhôa

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp