Vragen? Bel: 035 888 95 95
De wijnen uit Chablis
Filters tonen

Chablis

Het wijngebied Chablis vinden we in Noord-Frankrijk. Officieel hoort de streek tot de Bourgogne. Alle wijnen die er gemaakt worden zijn wit en altijd 100% van de Chardonnay gemaakt. De bodum is zeer rijk aan kalk, dit geeft ook de kenmerkende minerale smaak aan de wijnen. Hemelsbreed is de Champagne niet heel ver weg. Ergens is Chablis dan ook wel eens te vergelijken met Champagne zonder bubbels.

Petit Chablis

Er bestaan vier verschillene classificaties binnen Chablis. Voor een groot deel is deze regelgeving hetzelfde als in de rest van de Bourgogne streek. Echter bestaat er de 'Petit Chablis'. Dit zijn wijnen van wijngaarden met een hogere opbrengst en vaak een iets mindere kwaliteit. Maar de 'gouden regel' is ook hier: Beter een mooie Petit Chablis, dan een slechte Chablis 1er Cru'.

Vier soorten

Opbouwend van een hoge opbrengst van vlakke wijngaarden, tot lage opbrengsten van de mooiere wijngaarden op de heuvels kennen we vier soorten Chablis:

  • Petit Chablis
  • Chablis
  • Chablis 1er Cru
  • Chablis Grand Cru

Chablis

Een uniek wijngebied

De aller beste wijnen komen van de hellingen tegenover de stad. De grond bestaat hier uit een mengsel van kalk, klei en fossiele mosselen. Het enige druivenras dat is toegestaan in de Chablis is de Chardonnay (Beaunois) deze geeft beendroge witte wijn die zeer geliefd is bij visgerechten. Vooral de klassieke combinatie met oesters is zeer bekend en wordt ook wel oesterwater genoemd.

Home > Chablis

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp