Vragen? Bel: 035 888 95 95
Côtes du Rhône The golden Croissant
Filters tonen

Côte du Rhône

Het wijngebied Rhône wordt gezien als één wijngebied, maar is in feite onderverdeeld in twee gebieden: een noordelijk en een zuidelijk deel. In het zuidelijke deel worden de meeste wijnen geproduceerd onder de appellations Côte du Rhône en Côte du Rhône-Villages. De meest prestigieuze Rhône wijnen komen echter uit het noorden van de streek waar ook de appellations Côte Rôtie en Hermitage te vinden zijn. Deze wijnen zijn serieuze concurrenten voor de toppers uit Bourgogne en Bordeaux.

Niet alleen in kwaliteit, maar ook in klimaat, grond en druivensoorten verschillen de twee delen in de Rhône van elkaar. In het noorden worden krachtige wijnen gemaakt van Syrah en liggen de wijngaarden op steile hellingen aan de rivier de Rhône. De temperatuur in het noorden is beduidend warmer dan in het zuidelijke gedeelte van de streek. De witte druivensoort waar het noordelijke gedeelte om bekend staat is Viognier. Vooral uit de streek Condrieu komen echte parels vandaan.

Tussen de wijngaarden in het noorden en zuiden zit een gat van ongeveer zestig kilometer. De wijngaarden in het zuiden liggen op vlakker terrein dan in het noorden, daardoor zijn ze minder beschermd tegen de krachtige wind mistral. Waar in het noorden de wijnen gemaakt worden één of twee druivensoorten, zijn de wijnen uit het zuiden gemaakt van complexe blends. Soms worden er wel meer dan tien soorten gebruikt. Het meest aangeplant voor rode wijn is Grenache, gevolgd door Syrah, Mourvèdre en Cinsault. Toch doet het zuiden kwalitatief niet onder voor het noorden, want ook hier komen wereldberoemde en dure wijnen vandaan. Denk bijvoorbeeld aan Châteauneuf-du-Pape, Tavel, Lirac en Gigondas. 

Waarom 'The golden Croissant'?

De vallei van de Rhône dankt zijn naam aan de vorm. Als je vanuit het vliegtuig de vallei bekijkt kun je de vorm van een croissant ontdekken. Alle Cru dorpen zoals Gigondas en Châteauneuf-du-pape liggen in de gouden croissant. 

Home > Côte du Rhône

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp