Vragen? Bel: 035 888 95 95
G.D. Vajra
Filters tonen

G.D. Vajra

Aldo Vajra is altijd een beetje rebels geweest, maar dat heeft juist ook geleid tot dit prachtige wijnhuis met authentieke wijnen. Het verhaal begint wanneer Aldo op zijn vijftiende tijdens een demonstratie in Turijn door zijn vader van straat wordt gehaald en naar de boerderij van zijn grootouders wordt gestuurd. Aldo brengt die zomer veel tijd door in de wijngaarden, waar zijn interesse in wijn maken wordt gewekt. Op achttienjarige leeftijd sluit hij zich aan bij Suole e Salute, een organisatie voor biologische wijnen in Italië, en maakt hij zijn eerste biologische wijnen in de Piemonte. Later trouwt hij met Milena, die zijn vernieuwende kijk op het wijn maken in deze regio deelt.

Samen passen ze als een van de eerste wijnhuizen in deze regio massale selectie toe, planten ze de Freisa, een 'vergeten' druivenras uit de Piemonte, opnieuw aan in hun wijngaarden, en experimenteren ze met de aanplant van Riesling en Pinot Noir. In de kelders kiezen ze voor het gebruik van grote, oudere vaten in plaats van de populaire barriques, om zo de invloed van hout op de smaak van de wijn te beperken en wijnen te maken in een modernere, fruitige stijl. Aldo krijgt de benaming: 

 'de meeste moderne onder de traditionele wijnmakers en de meest traditionele onder de moderne'.

Barolo

De wijngaarden van Vajra liggen ten noordwesten van de plaats Barolo en worden vanaf het begin biologisch bewerkt. De hoge ligging van de wijngaarden, waarvan Bricco delle Viole tot de allerhoogste wijngaarden in de Piemonte behoort, zorgt voor hoge temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Dit resulteert in langzaam en volledig rijpende druiven, die de wijnen een prachtige finesse en elegantie geven. Ondanks het relatief koele klimaat in dit gebied hebben veel wijnmakers de Dolcetto-druif gerooid vanwege de behoefte aan warmte voor volledige rijping. Echter, de Vajra's blijven nog steeds prachtige rosé en rood van deze druif maken.

Kinderen

Inmiddels zijn de kinderen Giuseppe (1985), Francesca (1987) en Isidoro toegetreden tot het bedrijf. Zij hebben het wijn maken en de zorg voor de wijngaarden met de paplepel ingegoten gekregen en werken met dezelfde passie en precisie als hun ouders. Samen werken ze aan een zeer betaalbare reeks wijnen met een constante goede kwaliteit, van de basiswijnen tot de topwijnen van het huis. Als hecht team trekken de Vajra's hun eigen plan en besteden ze uiterste aandacht aan elk aspect van het wijn maken, van de wijngaarden tot het bottelen. Een bijzonder detail in de kelder zijn de glas in lood ramen, ontworpen door pater Costantino, die ook voor een aantal van de topwijnen van het huis etiketten in dezelfde kleurrijke stijl heeft ontworpen.

Home > G.D. Vajra

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp