Vragen? Bel: 035 888 95 95

Château d'Yquem: Het Juweel van de Sauternes

Wijnadvies blog op 18 oktober 2023
Château d'Yquem: Het Juweel van de Sauternes

Château d'Yquem, een Saurtenes van wereldklasse!

Château d'Yquem, gelegen in de pittoreske regio Sauternes in Bordeaux, Frankrijk, is zonder twijfel een van de meest vermaarde en prestigieuze wijnhuizen ter wereld. Dit historische château, dat al sinds 1593 wijn produceert, heeft een legendarische reputatie opgebouwd voor zijn buitengewone zoete witte wijnen, met de Sauternes-appellatie.

Wat is een belangrijk aspect van deze wijn?

Château d'Yquem staat vooral bekend om zijn edelzoete dessertwijn, die gemaakt wordt van de Sémillon en Sauvignon Blanc druiven die gedijen in het unieke microklimaat van Sauternes. De druiven worden aangetast door de nobele rotting, bekend als "botrytis cinerea", die de suikerconcentratie in de druiven verhoogt en de basis vormt voor de buitengewone zoetheid en complexiteit van de wijn.

Lees ook: Wat is precies Botrytis cinerea?

Onderscheid van deze Saurtenes t.o.v. anderen

Wat Château d'Yquem echt onderscheidt, is de toewijding aan kwaliteit. De druiven worden met de hand geplukt in meerdere oogstrondes, waarbij alleen de perfect aangetaste druiven worden geselecteerd. Dit arbeidsintensieve proces resulteert in zeer lage opbrengsten, maar levert wijn van ongeëvenaarde kwaliteit op.

Elke slok Château d'Yquem onthult een rijke en weelderige textuur, gecombineerd met een indrukwekkende harmonie van zoetheid en zuurgraad. De aroma's zijn een complexe mix van honing, abrikozen, perzik, citrus en exotische specerijen. Deze wijn heeft een verbazingwekkend verouderingspotentieel, en sommige flessen kunnen tientallen jaren worden bewaard en nog steeds evolueren en verbeteren.

Château d'Yquem is niet alleen geliefd om zijn wijn, maar ook om zijn sfeervolle kasteel en wijngaarden, die uitkijken over de Ciron-rivier. Het château ademt geschiedenis en traditie, en een bezoek hier is een onvergetelijke ervaring voor wijnliefhebbers.

Ervaring die je ooit moet meemaken!

In de wereld van wijn is Château d'Yquem een icoon, en het heeft zijn plaats verdiend als een van 's werelds grootste producenten van zoete witte wijn. Een fles Château d'Yquem is niet alleen een drankje; het is een kostbaar juweel dat de zintuigen betovert en de geschiedenis van een eeuwenoud wijnhuis vertelt. Het is een eerbetoon aan de kunst van wijnmaken en een symbool van luxe en elegantie. Als u de kans krijgt om een fles Château d'Yquem te proeven, aarzel dan niet om uzelf onder te dompelen in deze onvergelijkbare ervaring van smaak en traditie.

Mooie combinatie met Paling en Yakitori

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Château d'Yquem: Het Juweel van de Sauternes...

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp