Vragen? Bel: 035 888 95 95

kersttrends 2017

Wijnadvies blog op 1 december 2017
kersttrends 2017

Met een ‘driegangendiner’ kom je niet meer weg

We kunnen er natuurlijk heel makkelijk voor kiezen om heel klassiek te gaan doen met de kerst. Waar begin je met de keuze? Met ‘wat je gaat eten?’ Of ‘wat gaan we drinken?’. Ook zijn er natuurlijk veel mensen bezig met de vraag, ‘hoe gaan we de kersttafel aankleden’. Van dat laatste heb ik minder verstand.Laat ik me focussen op de eerste twee, toch wel belangrijke beslissingen.

Met een ‘driegangendiner’ kom je eigenlijk niet meer weg anno deze tijd. Je moet toch echt beginnen met een amuse, en het liefst twee! Ook een mooie manier om meteen twee wijnen kunnen proeven. We laten rood en rosé zeker nog even achterwegen. Misschien is het wel een leuk idee om twee verschillende mousserende wijnen de revue te laten passeren!

Bubbel als begin

Ik ga beginnen met een bubbel die niet uit Frankrijk komt. Cava is de opkomende tent van dit moment. Dat is het al een aantal jaren met vriend Prosecco als goede marketingman die Nederland massaal aan de sprankelwijn wist te krijgen. Toch is de Spaanse variant vaak subtieler en leuker om te combineren, bijvoorbeeld bij een oester met wat kleingesneden rode ui en rode wijnazijn. Makkelijk en altijd lekker.

Bij de tweede amuse mag er best een grote jongen uit de Champagne aan tafel komen. Let er op dat het dan niet de grootste zijn zoals Moet & Chandon of Piper-Heidsieck. Deze zijn sterk in marketing maar niet in prijs/ kwaliteit. Er zijn voldoende leuke kleinere Champagnehuizen die een serieuze kwaliteit weten neer te zetten. Champagne is nooit goedkoop, maar wel uniek in zijn stijl!

Vrucht uit de zee

Dan een voorgerecht. Hier mag ook echt nog steeds een ‘vrucht uit de zee’ zijn welkom doen. Maak het jezelf niet te moeilijk en bak een mooie witvis even ‘om en om’ en leg er wat zeekraal naast. Het gerecht is lekker snel uit de keuken en een rijke Chardonnay uit ‘waar dan ook’ zal een perfecte partner zijn. Vraag uw wijnadviseur om een versie met niet te veel hout. De avond is nog kort!

Het moment van de ‘dieren van het land’ is aangebroken. Eest een beestje met vleugels en daarna een stuk van de koe. Kip eten we hel hele jaar al, dus met kerst gaan we voor fazant. Uw goede slager kan u precies vertellen hoe hij het beste klaargemaakt kan worden. Mijn voorkeur gaat nu zeker naar een mooie rode Bourgogne die iets koeler geserveerd wordt. Ook hier zal uw plaatselijke wijnadviseur vast met een goede optie komen. Vooral in de onbekendere dorpen hebben vaak de betere wijnmakers erg goede wijngaarden waar ze nagenoeg dezelfde wijnen weten te maken als in de dorpen met de beroemde namen. Meestal met een veel betere prijs!

Snel en ook altijd makkelijk is de gang met wat rund. Noem ze maar op: tournedos, rib-eye of staartstuk. Hier past klassiek altijd een Bordeaux bij. Maar je kan ook gerust eens je laten verassen door wondertjes uit de ‘Nieuwe Wereld’. Chili of tegenwoordig Zuid-Afrika zijn perfecte leveranciers van top wijnen met Cabernet-Sauvignon of een blend met Merlot. Allemaal prima partners bij rood vlees.

Geen zwarte toetjes

Dan is het tijd voor het dessert! Mijn voorkeur ligt altijd bij ‘niet zware toetjes’. Fruit en mooi fris ijs. Chocola komt wel bij de koffie. Hier is ook een frisse dessertwijn op zijn plaats. Moscato d’Asti en de bubbels zijn weer meteen terug van weggeweest! Wat er hierna allemaal gebeurt laat ik lekker aan uw fantasie over!

Een hele fijne kerstdagen!

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp