Vragen? Bel: 035 888 95 95

Wegwijs in de Duitse termen

Wijnadvies blog op 21 maart 2017
Wegwijs in de Duitse termen

In Duitsland heb je Präditkatswein, dat zijn kwaliteitswijnen met bijzondere eigenschappen. Deze wijnen zijn weer onderverdeeld in zes categorieën in volgorde van rijpheid en dus zoetheid, want hoe rijper de druif, hoe meer suiker de most bevat. Het Prädikat niveau moet op het wijnlabel staan zodat je als consument weet wat die in huis haalt.

Kabinett

Een Riesling in deze stijl is licht, hoog in de zuren en fruitig. Een droge Kabinett wijn kan 12% alcohol bevatten, terwijl een iets zoetere variant Kabinett 8 tot 9% alcohol bevat.

Spätlese

Dit is een wijn gemaakt van druiven die laat geplukt zijn. De smaken zijn meer geconcentreerd. Een Riesling met deze aanduiding is voller van body dan een Kabinett Riesling. Waar de Kabinett tonen heeft van groene appel, zijn de smaken bij een Spätlese meer van rijper fruit.

Auslese

De extra rijpe druiventrossen voor Auslese worden uitgezocht in de wijngaard. Trossen die beschadigd of onrijp zijn, worden verwijderd. De stijl van een Auslese kan droog of zoet zijn, maar dit is wel de laatste categorie waarin een wijn nog als droog kan worden bestempeld.

Beerenauslese

De druiven zijn afzonderlijk geselecteerd voor de wat duurdere, zoete wijn. De druiven hebben edele rotting ondergaan waardoor ze rijk van smaak zijn en mooie zuren bevatten.

Eiswein

Een zoete wijn van bevroren druiven. Vaak worden ze 's nachts geplukt, ver in de winter, zodat de smaken optimaal zijn. Doordat het water in de druif bevroren is, blijft dat achter in de pers. Wat overblijft is een sterke concentratie van aroma's en suikers.

Trockenbeerenauslese

Kostbare wijnen die gemaakt zijn van druiven die op rozijnen zijn gaan lijken door de edele rot. Ze worden praktisch één voor één uitgezocht. De allerbeste Trockenbeerenauslese wijnen behoren tot de duurste wijnen ter wereld.

Dit zijne een aantal van onze Duitse wijnen:

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Wegwijs in de Duitse termen

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp