Vragen? Bel: 035 888 95 95
Asti Meer dan mousserend en zoet
Filters tonen

Asti

Asti, een charmant wijndorp gelegen in de prachtige regio Piemonte, is een bestemming die wijnliefhebbers niet mogen missen. Het staat bekend om zijn rijke wijntraditie en de productie van enkele van de meest geliefde wijnen uit Italië.

Mousserende wijnen

In Asti worden diverse wijnen geproduceerd, maar de meest bekende en gewaardeerde zijn de mousserende wijnen. Met name de wereldberoemde Asti Spumante, een heerlijke zoete mousserende wijn, trekt veel aandacht. Deze wijn wordt gemaakt van de Moscato Bianco-druif, die in de heuvels rondom Asti gedijt en een onmiskenbaar aromatisch karakter aan de wijn geeft. Naast de Asti Spumante worden ook andere mousserende wijnen geproduceerd, zoals de Moscato d'Asti, die een lichtere en minder zoete stijl heeft.

Druivenrassen

Wat betreft druivenrassen speelt de Moscato Bianco-druif een prominente rol in de wijnen van Asti. De zoete en aromatische kenmerken van deze druif worden zorgvuldig gevangen en tot leven gebracht in de mousserende wijnen. Daarnaast worden er ook rode en witte stille wijnen geproduceerd in Asti, waarbij druivenrassen zoals Barbera, Dolcetto, Cortese en Brachetto vaak worden gebruikt.

Klimaat

Het klimaat van Asti is mediterraan, met warme zomers en koude winters. De regio profiteert van de beschutting van de omliggende heuvels, wat resulteert in gunstige groeiomstandigheden voor de druiven. De warme zon gedurende het groeiseizoen en de verkoelende briesjes die vanuit de nabijgelegen Alpen waaien, dragen bij aan de rijping van de druiven en behoud van de frisheid en levendigheid in de wijnen.

Asti vs. Alba 

Hoewel Asti en Alba beide prominente wijndorpen in Piemonte zijn, zijn er enkele onderscheidende kenmerken die ze van elkaar onderscheiden. Terwijl Asti bekend staat om zijn sprankelende wijnen, is Alba vermaard om zijn rijke en krachtige rode wijnen, zoals Barolo en Barbaresco. Alba is de thuisbasis van de Nebbiolo-druif, die de basis vormt voor deze beroemde wijnen. Bovendien heeft Alba een iets koeler klimaat en een grotere nadruk op het gebruik van houten vaten tijdens het rijpingsproces, wat resulteert in wijnen met een robuuster en complexer karakter.

Home > Asti

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp