Vragen? Bel: 035 888 95 95
Mendoza Waar de Malbec de baas is!
Filters tonen

Mendoza

Mendoza is gelegen aan de voet van het Andesgebergte, ongeveer 960 km ten westen van Buenos Aires. Mendoza is het economisch hart van de Argentijnse wijnindustrie. Mendoza telt 5 verschillende wijngebieden met circa 140.000 ha wijnstokken. Mendoza Ligt ongeveer even ver van de evenaar als de beste wijngebieden in Frankrijk, Italië en Californië. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte tussen de 600 m en 1500 meter.

Noord-Mendoza

Hier zijn de de laagst gelegen wijngaarden die water uit de rivier gebruiken en bestaat uit de districten Lavalle, Guaymallen, Las Heras en San Martin en delen van Maipú. De wijngaarden liggen op 550 tot 700 meter boven zeeniveau. De 14.000 ha wijngaarden bevinden zich op glooiende heuvels en bezitten een diepe ondergrond speciaal geschikt voor de cultivatie van druivenrassen zoals: chenin blanc, pedro Ximénez, ugni blanc en torrontés.

Upper Mendoza 

Het wijngebied van de Upper Mendoza River heeft ongeveer 24.000 ha aan wijngaarden. Het gebied ligt dicht bij de plaats Mendoza op de 33ste breedtegraad. De gemiddelde temperatuur is 15 graden Celsius. De duurste wijngaarden van Argentinië liggen rondom de plaats Luján de Cuyo. De koelste gebieden hebben hier de herkomstbenaming Vistalba, Las Compuertas en Perdriel.

De bodem kan sterk variëren, zelfs op één wijnbedrijf. Van ondiepe, arme steenachtige bodem tot diepe toplagen van 1.5 meter. De beste ondergrond bestaat uit zandachtige rotsbodem. De hoogte varieert sterk van 900 meter bij Vistalba tot 1.100 meter rond Agrelo. In het algemeen geldt, hoe hoger de ligging van de wijngaarden, hoe groter de verschillen in dag- en nachttemperatuur. Malbec is de belangrijkste druif. Veel wijnstokken zijn hier oud en hebben een hoge platdichtheid. Andere druivenvariëteiten zijn cabernet sauvignon en syrah. De witte druivenrassen: semillon, chardonnay en sauvignon blanc.

Oost-Mendoza

Oost Mendoza, met de gebieden Junin, Rivadavia San Martin en Santa Rosa, is een zeer uitgestrekt gebied met 68.000 ha wijngaarden die gelegen zijn op de 33ste breedtegraad. De ligging van de wijngaarden behoort tot de laagste van Mendoza tussen de 640 meter met een diepe onderlaag tot een meer steenachtige bodem op 750 meter boven zeeniveau. In dit relatief vlakke gebied haalt men het water voor irrigatie uit de Tunuyán-rivier. 

Zuid-Mendoza

De afstand tussen Mendoza en het zuidelijk gelegen San Rafael is groot en het is moeilijk te geloven dat Zuid-Mendoza deelt uitmaakt van hetzelfde wijngebied Mendoza. Rafael en General Alvear liggen op de 34ste breedtegraad in het gebied van Zuid-Mendoza. Hier liggen 22.000 ha wijngaarden op kiezel en vruchtbare alluviale zandgrond. Het water voor de irrigatie pompt men uit de Atuel en Diamante-rivier. Bij General Alvear liggen de wijngaarden op 450 meter hoogte. Bij Paredes en Cuadro Nacional heeft wijngaarden die op 800 meter boven zeeniveau liggen. De gemiddelde temperatuur bedraagt 15 graden Celsius. Hier maakt men vooral wijn van de Chenin Blanc druif. De beste rode wijnen worden gemaakt van de Malbec en Cabernet Sauvignon.

Bodem & klimaat in Mendoza


De bodem is los zanderig met een onderlaag van kiezel, kalk en klei. Het klimaat is continentaal droog met weinig regen : gemiddeld valt er 225 mm regen per jaar.( ter vergelijking: in Argentinië valt gemiddeld tussen de 150 mm en 400 mm regen per jaar - in België is dat 780,1 mm regen per jaar – in 2003 met de warme zomer was dat nog 670,7 mm ) Het tekort aan regenwater wordt aangevuld door het smeltwater van het Andesgebergte en irrigatie. De temperatuur in de winter is gemiddeld 10° C en in de zomer kunnen de dagtemperaturen oplopen tot 40° C . Omdat Mendoza gelegen is in het zuidelijk halfrond, vindt de oogst er plaats tussen half februari en einde april.

Home > Mendoza

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp