Vragen? Bel: 035 888 95 95

Chenin Blanc

Wijnadvies blog op 16 december 2013
Chenin Blanc

Steen

Sommige druivensoorten zijn eenzijdig. Dat is niet meteen een kwaliteitsoordeel, maar Sauvignon Blanc zal altijd fris en hoog in de zuren zijn en Chardonnay zal altijd een ronder mondgevoel hebben dan bijvoorbeeld Verdejo. Pinot Noir zal nooit een hele zware wijn zijn en altijd elegantie hebben en Cabernet Sauvignon juist niet. Er is ook een aantal druivensoorten dat veelzijdig is en de druif die daar waarschijnlijk het meeste in uitblinkt is Chenin Blanc. Deze witte druif vindt zijn oorsprong in de Loire, in Frankrijk. Hoewel er jaar na jaar minder Chenin wordt aangeplant in Frankrijk, is het nog steeds de druivensoorten van een aantal wereldberoemde wijnen. Op dit moment staat er zo’n 10.000 hectare aangeplant in Frankrijk. De tweede plaats waar Chenin veel wordt verbouwd is Zuid-Afrika. Hier staat zo’n 20.000 hectare en is de druif bekend onder het lokale synoniem “Steen”. Zuid-Afrika is hard op weg om Steen “hun” druif te maken en de kwaliteitssprong die Steen heeft gemaakt in de afgelopen twintig jaar is enorm. Verder staat de druif een klein beetje in Nieuw-Zeeland en Australië, maar dat mag eigenlijk (nog) geen naam hebben. Omdat de druif in Frankrijk haar oorsprong vindt en de wijnboeren daar dus het langste ervaring hebben met de druif, wil ik op Franse Chenin het zwaartepunt leggen: van strakdroge, frisse wijn tot aan mousserend of edelzoet, in de Loire vind je alle mogelijke stijlen Chenin. Er wordt over Chenin gezegd dat het een druif is die zijn terroir niet verhult. Net als Pinot Noir. Chenin is geen superaromatische druivensoort zoals Sauvignon Blanc of Riesling, de druif laat ruimte voor zijn herkomst.

Jasnières en Savennière

De beste droge Chenins vind je in Jasnières en Savennières. De eerste brengt Chenins voort die rijker, zwoeler zijn. Droog, maar met een hoop tropisch fruit, enorme mineraliteit. In Savennières ligt de wereldberoemde wijngaard “Coulée de Serrant”, geheel in eigendom van biodynamie-god Nicolas Joly. Hier wordt droge Chenin gemaakt in een wat oxidatief karakter: wijn die je aandacht vereist. Strakdroog met aroma’s van overrijp fruit, hooi, bijenwas. Zeer bijzonder en zeker niet makkelijk. Mooie halfzoete wijnen vind je in Anjou en Montlouis(-sur-Loire). De wijnen hier zijn verleidelijk, een gram of 10-20 restzoet en ongelooflijk rijk van smaak. Geweldig bij eendelever, paté of lichtere desserts. Kenmerkend voor deze halfzoete wijnen is de zuurgraag die erg hoog ligt waardoor de wijnen te combineren zijn met enorm veel eten. De beste zoete wijnen vind je in twee kleine gebiedjes: Quarts-de-Chaumes en Bonnezeaux. De tweede is dan algemeen aanvaard als de koning onder de zoete Chenins. Suikergehaltes van boven de 200 gram per liter maar met genoeg frisheid om de wijn niet plakkerig te laten worden. Chenin is zeer vatbaar voor nobele rotting: deze wijnen zijn in stijl van Sauternes gemaakt, maar dan van Chenin Blanc. Sinaasappelmarmelade, honing, meloen, abrikoos maar ook karamel, vanille en kaneel. Wijnen die echt met gemak 20 a 30 jaar oud kunnen worden. Tenslotte wordt er ook nog zeer goede crémant de Loire gemaakt: frisse, droge mousserende wijn die in de beste gevallen een serieuze concurrent kan zijn voor champagne.

Bekijk hier wijnen met o.a. Chenin Blanc in ons assortiment:

© 2017 Siersma Wijnadvies