Vragen? Bel: 035 888 95 95

Wijnreis Rioja

Wijnadvies blog op 23 maart 2022
Wijnreis Rioja

Haro

In maart waren wij 3 dagen lang in het Spaanse Rioja. We verbleven in Haro, wat zichzelf ‘The Capital of Rioja’ noemt. Haro ligt een uurtje rijden van Bilbao (Baskenland).
Tijdens deze reis bezochten we 4 wijnhuizen, waar we bij elk wijnhuis een mooie rondleiding en tasting kregen. Onze eerste stop was: Haciënda El Ternero.

Haciënda El Ternero

Helemaal bovenin Rioja Alta, in het noordelijkste deel van dit wijngebied, vonden wij El Ternero. Een prachtige estate met een nóg mooier landschap eromheen. Alle wijngaarden van El Ternero liggen ook daadwerkelijk om het estate heen, iets wat je niet vaak ziet in Rioja. Langs de wijngaarden zie je de prachtige bloesem van de amandelbomen die over het hele landschap staan. Sommige wijnplots hebben wijnstokken van wel meer dan 100 jaar oud, terwijl je bij andere wijnplots vers aangeplante wijnstokken ziet.
We proeven een aantal heerlijke wijnen, waaronder de houtgerijpte Viura en de Rioja Especial.

De wijnen van El Ternero rijpen altijd nog lang door op fles in de kelders, waardoor de wijn al mooi op leeftijd is. De Rioja Especial komt bijvoorbeeld uit 2015, en is dus al 7 jaar oud!

Lees hier meer over Haciënda El Ternero

Bodegas Roda

De volgende stop was Bodegas Roda. Dit prestigieuze wijnhuis ligt aan de rand van Haro, tussen verschillende grote wijnhuizen in zoals La Rioja Alta en Muga. Gelijk bij binnenkomst zien we een grote ruimte waar honderden eikenhouten vaten op elkaar gestapeld zijn. De ruimte is temperatuur gecontroleerd en er wordt zelfs met apparaten gewerkt die de luchtvochtigheid op peil houden. 

We kunnen meer dan 3 verdiepingen omlaag, wat ons uiteindelijk brengt naar de diepste kelders van Haro. Hier liggen de beste wijnen op vat opgeslagen, klaar om over een aantal jaar gebotteld te worden.

We proeven de Roda, Roda I Reserva en zelfs het paradepaardje, de Cirsion. Alle wijnen van Roda zijn prachtig vol, mooi gestructureerd en hebben een onwijs hoge kwaliteit. 

Lees hier meer over Bodegas Roda

Bodegas Aradon

Voor Bodegas Aradon moesten we een stukje rijden richting het oosten. Rioja is opgesplitst in 3 delen, namelijk: Rioja Alta (het noord-oostelijke deel) Rioja Alavesa (het midden) en Rioja Baja (het westelijke deel). Na een uurtje rijden kwamen we aan bij Bodegas Aradon.

We werden gelijk in een oude 4x4, waarvan de versnellingsbak al redelijk op zijn eind was, meegenomen door meer dan 500 hectaren aan wijngaarden. Een prachtige reis door het heuvelachtige gebied van Rioja Baja. Op het hoogste punt hadden we uitzicht over Navarra, wat prachtig was om te zien. Alle plots (wijnvelden) waren eigendom van burgers uit het nabijgelegen dorp. Dit was gedaan zodat Bodegas Aradon nooit in de handen zou vallen van de commerciële wijnbouw.

We proefden prachtige wijnen, die duidelijk een andere stijl hebben dan bijvoorbeeld Roda. Frissere stijl, meer mineraliteit, zuiniger in houtgebruik, maar ook ontzettend elegant. De Rosé van Aradon was wel echt de verrassing van de dag. Wat een ontzettend smaakvolle Rosé is dat! Vol, fruitig en een prachtige afdronk.

Lees hier meer over Bodegas Aradon

Bodegas Remelluri

De laatste stop was bij Bodegas Remelluri. Remelluri ligt in Rioja Alavesa, helemaal in het noorden van de Rioja. Waar ik eigenlijk een ontzettend groot en bombastisch wijnhuis had verwacht, kwamen we aan bij een aantal bescheiden gebouwen die niet eens zouden opvallen als je erlangs zou rijden.

Eenmaal aangekomen kregen we een prachtige rondleiding door de wijngaarden, waarna we een heerlijke proeverij met verschillende Spaanse versnaperingen kregen. We proefden oude jaargangen, nieuwe jaargangen en zelfs wijnen die nog niet in productie zijn.

Terwijl we buiten in de zon zaten te genieten van een stukje Spaanse ham en een slok Rioja Reserva uit 2008, keken we uit over de bergen van Rioja Alavesa. Er is geen plek in Nederland waar deze wijn zo goed zal gaan smaken, als dat hij hier deed.

Lees hier meer over Bodegas RemelluriMis onze reizen niet en volg ons op Instagram

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp